Výšinné pravěké hradisko s dochovanými relikty opevnění datované do období pozdní doby bronzové - slezské fáze kultury lidu popelnicových polí (HB -1000 až -750). Zda opevnění zabíralo pouze jihozápadní část temene nebo celý hřbet kopce, není známo.
© Luděk Vláčil 04/2017
Graficke pismenko Terénní pozůstatky opevnění pravěkého hradiska se nachází ve velice výrazné a dominantní poloze na vrcholu ze všech stran dobře viditelného kopce s velice známým hradem Helfštýn. Lokalita se nalézá na kopci u Týna nad Bečvou nedaleko města Lipník nad Bečvou v okrese Přerov. Nejvýraznější terénní náznaky se nacházejí v jihozápadní části temene. V důsledku velkého množství návštěvníků hradu, kteří používají kamenů z destrukce valu, například na stavbu ohnišť, je památkově chráněná fortifikace neustále narušována.

historie

Výšinné opevněné hradisko se nacházelo ve velice výrazné a dominantní poloze na vrcholu ze všech stran dobře viditelného kopce. Kvůli pozdějším masivním úpravám hradního vrchu v důsledku opevňování hradu není tvar ani rozloha hradiště známa. Zda opevnění zabíralo pouze jihozápadní část temene, kde jsou dodnes patrné zbytky pravěkého opevnění, nebo zda lze uvažovat o celém hřebeni kopce, nelze bez dalšího podrobnějšího archeologického průzkumu

Luděk Vláčil - zdroj: publikace HRADISKA z doby bronzové a halštatské na Přerovsku. J. Paška, Vlastivědné muzeum v Olomouci 2002, 15.3. 2017