Tvrz v Lobodicích se uvádí pouze jednou v r. 1367 v souvislosti se sporem mezi bratry Onešem, Janem a třetím bratrem Bernardem, kteří se po Lobodicích také psali. Zanikla během 15. stol. a dnes již není známo, kde stála. Byla zřejmě chráněna vodním příkopem a mohla stát někde u mlýnského náhonu.
Lobodice na I. vojenském (josefském) mapování 2. pol. 18. stol.
Graficke pismenko Obec Lobodice se nachází v Olomouckém kraji v okrese Přerov mezi městy Tovačovem a Kojetínem. Současná obec se skládá ze tří dříve samostatných částí, Cvrčov, Lobodice a Chrbov. Obcí protéká mlýnský náhon, která se u Kojetína vlévá do řeky Moravy. Nejvýznamnějšími pamětihodnostmi Lobodic jsou hanácký žudr z konce 18. století stojící na návsi, v jeho blízkosti stojící kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a tři hraniční kameny z roku 1700.

historie

Ves Lobodice se poprvé vzpomíná v zakládací listině olomoucké kapituly z roku 1131. V roce 1320 je jmenována v soupisu biskupských lén jako manský statek. Kdy v Lobodicích vznikla tvrz, není známo. Uvádí se pouze jednou, a to v roce 1367 ve sporu o třetinu manského statku mezi bratry Onešem, Janem a jejich třetím bratrem Bernardem, kteří se po Lobodicích také psali. Od 15. století drželi léno převážně přední moravské rody jako Cimburkové či

Luděk Vláčil - Zdroj: Hrady zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku. II. 1983 a další., 28.4. 2016

zaniklý
    není známo