Od r. 1745 vlastnil Drnovice rod rytířů Piati. Ti si nechali postavit panský dvůr, skládající se ze zámku a statku. V r. 1811 jej získali Dubští z Třebomyslic, kteří sídlili na zámku v Lysicích a význam drnovického zámku upadl. Po 2. světové válce byl zestátněn a sloužil zemědělskému družstvu.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Obec Drnovice se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Blansko asi 10 km jihovýchodně od Boskovic. V centru (původně západním okraji) Drnovic se nachází velkostatek, jehož přední část sloužila jako zámek. Nedaleko naproti stojí nejstarší památka, kterou je bývalá tvrz z konce 14. století, dnes budova obecního úřadu. Další významnou památkou je filiální kostel Nejsvětější Trojice z 1. poloviny 16. století. Na klasicistním průčelí zámku je dodnes erb rodu Piati a Dubských z 18. století. Po létech držení zemědělským družstvem zámek značně zchátral. Před vchodem je umístěna informační tabule.

historie

První písemná zpráva o Drnovicích pochází z roku 1131, kdy je ves uváděna v listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka. V letech 1745-1811 vlastnil Drnovice rod rytířů Piati, jehož příslušníci se po Drnovicích také psali. Ti si nechali někdy v polovině 18. století postavit nedaleko staré tvrze, v místě staršího dvorce, nový panský dvůr skládající se ze dvou částí. Přední část sloužila jako obydlí vrchnosti a zadní, větší část jako panský dvůr.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.drnovice.cz/historie.php, informační cedule, Neznámé zámky Moravy a Slezska-František Musil-Šmíra-Print s.r.o a další, 24.12. 2015