V r. 1353 je zmiňován Jindřich z Drnovic. Zřejmě již v té době zde existovala i tvrz, která je prvně zmíněna r. 1391. Do kdy byla tvrz panským sídlem, není známo. V r. 1820 již byla vedena jako sýpka. V r. 1887 byla přestavěna a sloužila jako byty. Od r. 1945 slouží obecní správě.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Obec Drnovice se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Blansko asi 10 km jihovýchodně od Boskovic. V centru (původně západním okraji) Drnovic se nachází nejstarší památka, kterou je bývalá tvrz z konce 14. století, dnes budova obecního úřadu. Nedaleko stojí budovy velkostatku, v dřívějších mapách uváděné jako zámek. Další významnou památkou je filiální kostel Nejsvětější Trojice z první poloviny 16. století.

historie

První písemná zpráva o Drnovicích pochází z roku 1131, kdy je ves uváděna v listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka. V roce 1353 je zmiňován držitel vsi Jindřich z Drnovic. Zřejmě již v té době zde existovala i tvrz, ale první písemná zmínka o ní pochází až z roku 1391. Rod pánů z Drnovic, píšící se po vsi a tvrzi, zůstal spjat s dějinami vsi až do poloviny 16. století, i když již od poloviny 15. století se jejich hlavním sídlem stává Rájec.

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, http://www.drnovice.cz/historie.php, 24.12. 2015