Moje místa 0
Přes dvacet granodioritových mlecích kamenů na rudu o výšce 50 cm a průměru až 120 cm, které byly byly těženy ve stráni nad potokem a přímo na místě opracovávány. Kameny jsou rozesety v údolí u potoka a z větší části již zaneseny bahnem.
Mlecí kameny v potoce
Graficke pismenko Nedaleko Černých Voděrad v řečišti a nivě Zvánovického potoka můžete nalézt nahrubo zpracované granodioritové mlecí kameny na rudu, které byly byly těženy ve stráni nad potokem a přímo na místě zpracovávány. Místo naleznete jednoduše, neboť se nalézá přímo u hotelu Legner, jehož součástí jsou i Lesní lázně. V areálu, který však leží již na katastru sousedních Zvánovic, se nachází i restaurace. Dejte se cestou při kraji lesa směrem k potoku, až narazíte na místní značení bílo-zlatou barvou. Ta Vás provede asi 1 km příjemným okruhem borovicových lesů, kde můžete spatřit skály, ze kterých se těžil kámen na mlecí kameny.
JC, 5.3. 2017

popis

Asi 1 km jihozápadně od Černých Voděrad můžete nalézt kolem dvaceti různě rozesetých žulových válců ne zcela jasného původu. Kameny jsou velmi špatně viditelné, neboť jsou větší částí schovány pod nánosem bahna. Válce jsou vysoké od 20 do 50 cm a jejich průměr činí 90–120 cm. Předpokládá se, že se jedná o součást starého slovanského kultovního místa (není však prokázán jejich případný účel, ale pouze hypotézy – viz níže), nebo se může jednat