Průchodnice je přírodní rezervace od r. 1985 mezi obcemi Hvozd a Ludmírov v okrese Prostějov. Jedná se o lokalitu na ploše 21 hektarů se skaliskem a jeskyněmi, z nichž dvě jsou průchozí.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Přímo přes rezervaci, jednou z průchozích jeskyní, prochází červeně značená turistická stezka, která dále pokračuje přes Zkamenělý zámek do nedalekého Javoříčka, kde se nacházejí známé Javoříčské jeskyně s krasovou výzdobou. Pokud se vám nechce procházet celou stezku nebo se na ni v některém úseku napojit, můžete dojet až k rezervaci. Nejjednoduší cesta do přírodní rezervace je od silnice vedoucí od obce Hvozd na Ludmírov. Po pravé straně je polní cesta, na jejímž začátku se dá zaparkovat a k jeskyním je to odtud jen asi 400 metrů. Dá se sem však přijet i autobusem, který zastavuje na rozcestí, z něhož je to po červeně značené stezce asi 800 metrů.
7.6. 2015

historie

Zdejší vápenec vznikl před 350 miliony let a nachází se v něm mnoho zkamenělin. Jeskyně Průchodnice vznikly působením vody. V době kamenné v nich pobývali lidé, zřejmě lovci, při svých výpravách. Prostor jeskyní archeologicky prozkoumal v roce 1904-1905 Dr. Knies. V jednom z průchodů nalezl ohniště a pazourek z období poslední doby ledové a v dalších dvou chodbách nalezl úlomky kostí drobných zvířat. Své poznatky z průzkumu uvedl v díle Stopy

popis

Přírodní rezervace Průchodnice byla zřízena vyhláškou dne 31. 10. 1985 na ploše 21 hektarů. Průchodnice se nachází na stejnojmenném kopci (534 m n. m.) při silnici mezi Hvozdem a Ludmírovem v jižní části Zábřežské vrchoviny v okrese Prostějov. Na území rezervace se vyskytují vzácné druhy rostlin jako například sleziníky, rozchodníky a lilie zlatohlávek. V jeskyních přezimují ohrožené druhy, netopýr velký a večerní. Kopec Průchodnice je zčásti

Luděk Vláčil - cs.wikipedia.org, 7.6. 2015

Array