Moje místa 0
Zaniklá tvrz, postavená ve 14. nebo 15. stol. Vesnice Pirk se zmiňuje v l. 1373–1395 v držení kláštera v Chebu. R. 1436 byla získána Planknáry z Kynšperka, kteří ji drželi až do poč. 16. stol. Poté byl statek v majetku chebských patricijských rodin Gablerů a Brunnerů. To však již byla tvrz zaniklá.
Bříza
Bříza, výřez z katastrální mapy vsi z roku 1841
Jiří Úlovec
Graficke pismenko Vesnička Bříza leží 6,5 kilometru západně od centra Chebu, nad vodami vodní nádrže Skalka. Počátky vesnice, zvané dříve Pirk, jsou nejasné. Dosavadní literatura předpokládá, že již zpráva z roku 1154 uvádějící Konráda z Pirku, tehdy družiníka Friedricha z Rothenburku, patří k této vsi. Obdobně měla Bříza poté náležet klášteru ve Waldsassenu, od něhož ji roku 1218 získal Friedrich z Waldthurnu. V závěru 13. století se v jejím držení údajně připomínají opět šlechtici s predikátem "z Pirku", jmenovitě roku 1287 Jindřich. Jeho potomci tu pak seděli až do počátku 15. věku. Otázkou je, zdali tyto zprávy je možné spojit s naší vsí. Ukazuje ...
Jiří Úlovec / Hrady, zámky a tvrze na Chebsku, 6.7. 2002