Bazilika Waldsassen postavena v letech 1682 až 1704. Jeden z největších barokních kostelů v Bavorsku. Bývalá krypta pod bazilikou je jedna z největších krypt v Německu. Varhany se 103 registry jedny z největších v Evropě. V roce 1969 povýšena na papežskou „Baziliku minor“.
Klášterní bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Evangelisty v bavorském Waldsassenu.
© Pavel Vítek 05/2001
Waldsassen je bavorské město v okrese Tirschenreuth. Bazilika je vzdálena asi 10 km od Chebu jihozápadním směrem. Z Chebu jedem směrem na Svatý Kříž a hraniční přechod Svatý Kříž / Waldsassen. Pro cykloturisty se jedná o krásnou, mírně zvlněnou trasu.

historie

Klášter ve Waldsassen ve středověku patřil k tzv. Chebsku. Mužský klášter řádu cisterciáků byl založen roku 1133. Roku 1571, v období vrcholící náboženské reformace, byl klášter zrušen. Roku 1669 bylo zde ustanoveno převorství a po dalším ekonomickém růstu se klášter roku 1690 vrátil ke statutu opatství. V letech 1682 - 1704 byl přestavěn klášterní kostel a vyzdoben. Jako architekti byli povoláni bratři

popis

Klášterní bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Evangelisty má trojlodní dispozici na půdorysu latinského kříže se dvěma věžemi v průčelí a se dvěma řadami kaplí v bočních lodích. Opatská bazilika Waldsassen byla postavena v letech 1682 až 1704. Významní stavitelé kostelů Georg Dientzenhofer a Abraham Leuthner vytvořili jeden z největších barokních kostelů v Bavorsku. Bývalá krypta pro cisterciácké

Německo, Bavorsko,