Nedaleko Waldsassenu je Kaple Nejsvětější Trojice. Architektem kaple byl Georg z rodiny Dienzenhoferů. Stavěla se od r. 1684 Kaple spadá do oblasti působení kláštera ve Waldsassen. Na klenbě kostela je jedna ze tří hlavních fresek věnovaná wehrmachtu. Přežila do dnešní doby a v kapli je zákaz fotografování
Kaple Nejsvětější Trojice, Dreifaltigkeitskirche Kappl nedaleko od Bavorského Aladsassen.
© Pavel Vítek 05/2011
Kapli Nejsvětější Trojice, Dreifaltigkeitskirche Kappl, najdeme 4 km severozápadně od Waldsassenu, nebo 10 km jihozápadně od Chebu. Z Waldsassenu vede ke kapli krásná mírně stoupající cyklostezka vedoucí lesem a nazývající se Jägersteig, lovecká stezka.
popis

Na klenbě kostela je jedna ze tří hlavních fresek věnovaná wehrmachtu. Jsou zde vidět němečtí vojáci v typických přilbách a uniformách, kteří hrdě odcházejí na frontu, zranění se vracejí z boje a nakonec hrdinně umírají v rukách statečných ošetřovatelek. Fresková výzdoba kostela pochází z druhé poloviny třicátých let minulého století a byla dokončena v roce 1940. Hrdinství německých vojáků je třeba zdůrazněno tím, že německý voják podává občerstvení raněnému a zajatému francouzskému vojákovi. Konečný skutečný výsledek německého válečného dobrodružství však dopadl poněkud jinak. Další renovace celého kostela proběhla v šedesátých a sedmdesátých letech, na freskách ale nic nezměnila. Ač je samotný kostel zobrazen v mnoha publikacích, nikde odkaz na tyto fresky nelze najít. Malbami se nikdo nechlubí. V kapli platí zákaz fotografování.

historie

Nedaleko Waldsassenu najdeme Kapli Nejsvětější Trojice, Dreifaltigkeitskirche Kappl, významnou okrouhlou barokní stavbu. Architektem současné podoby kaple byl Georg ze slavné pražské rodiny architektů Dienzenhoferů. Jak bylo v barokní době zvykem, komponoval celou stavbu na základě mystického čísla tři. Postavil tři kulaté věže vyrůstající z jednoho základu, klenbu rozdělil na tři části, po stranách postavil ve výklencích tři oltáře. A to všechno velebí trojjediného boha. Kaple Nejsvětější Trojice spadá do oblasti působení velkého a známého cisterciáckého kláštera Waldsassen. Kaple se stavěla od roku 1684 na místě mnoha dřevěných kaplí, které tu od začátku dvanáctého století stavěly v sepjetí s waldsassenským klášterem.

Německo, Bavorsko,