Zrekonstruovaný hrad, byl založen přibližně r. 1200, pravděpodobně jako sídlo chebského ministeriála. R. 1322 byl majitelem Jan Lucemburský; r. 1344 Kašpar Šlik. R. 1461 koupil zpustlý hrad radní Kašpar Juncker. Následovala renesanční zámecká přestavba. Od r. 1703 v majetku města Cheb.
Hrad Ostroh - Seeberg u Františkových Lázní
© Pavel Vítek 04/2010
Hrad Seeberg je jeden z mála zachovaných ministeriálních hradů historického Chebska a jako jediný z nich slouží výhradně muzejním účelům. Expozice: historie hradu, černá kuchyně, výstava „Ze života porcelánového šálku“. Prostory hrázděné barokní stodoly, kolny a věžového špejcharu v předhradí jsou naopak věnovány lidové kultuře, zemědělství a řemeslům chebského venkova v 19. století. V létě hrad Seeberg pravidelně ožívá při dnes již tradičním Historickém jarmarku či roku 2015 poprvé uspořádaném Festivalu vína. Ke zdejšímu programu patří každoročně též koncerty nejrůznějších žánrů a tematická odpoledne pro děti i dospělé.
3.2. 2020
historie

Hrad Ostroh stál na ostrohu nad nějakým už dávno zaniklým jezerem (z toho jeho původní německé jméno Seeberg), jehož zbytkem je snad rybničnatá pláň, bažiny a rašeliniště mezi Ohří u Pomezné (dnes přehradní jezero Skalka), Františkovými Lázněmi a Nebanicemi. Skládal se z předhradí s hospodářskými budovami a obydlími čeledi, chráněného hlubokým příkopem a zvedacím mostem, a vlastního horního hradu. Jeho základem byla dvoupatrová hlavní věž, kterou vedla brána na nádvoří, kde stál hradní palác. Nádvoří obklopovala zeď, kolem níž býval ochoz pro hradní stráž. V jejím středu se zachoval gotický portálek, kterým se vcházelo do veliké zámecké zahrady. Hrad Ostroh se poprvé připomíná v listině o připojení Chebska k České koruně z r. 1322. Přestože byl korunním lénem, dal již tehdy Jan Lucemburský právo městu Chebu dosazovat sem své správce, jak to připomíná další listina, vydaná 6. ledna 1349 Karlem IV. Toto právo vlastně…  číst dále

Další texty historie

Půdorys místa

Plán jádra hradu se sondami archeologického výzkumu, bez vyznačení stáří jednotlivých zdiv (podle P. Šebesty)
Obrázek Obrázek
Karlovarský kraj,  Cheb  (CH), Poustka