Moje místa 0
Raně gotický kostel postaven koncem 13. století údajně na místě dřevěné kaple z r. 970, v 1. polovině 14. století přestavěn. Opakovaně opravován, v 18. století barokně upraven (přistavěna věž). Zvony z let 1509 a 1573, zařízení převážně novodobé, gotická socha Madony (cca 1500).
kostel od jihovýchodu
Graficke pismenko Vystoupíme-li z vlaku v obci Strančice a půjdeme po silnici na jih, podejdeme dálnici D1 a dojdeme do obce Kunice. Obcí protéká Kunický potok, dříve zlatonosný. Asi uprostřed obce se tyčí její nejpozoruhodnější památka, gotický kostel sv. Máří Magdaleny. Hned vedle kostela je restaurace Na Staré faře. Podle názvu lze usuzovat, že se jedná o faru u kostela.
Rodochrozit, 28.2. 2013

historie

Na místě dnešního kostela sv. Maří Magdaleny původně stávala dřevěná kaple, která byla dle nápisu v kostele (a záznamu v kronice) postavena již r. 970. Kromě tohoto pozdního nápisu však není existence kaple ničím doložena. Později, zřejmě ve 13. století, kapli nahradil románský kostel, v 1. polovině 14. století přestavěný na raně gotický. Kostel byl opravován v letech 1680 a 1728. Roku 1793 byl opraven znovu a byla postavená kostelní věž s

E.H. podle Umělecké památky Čech 2., E. Poche a kol., Academia 1978; http://www.ricany.cz/farnost/showpage.php?name=kostelkunice; http://www.kunice.cz, 28.2. 2013

popis

Jednolodní kostel obdélného půdorysu, se čtvercovým presbytářem a obdélnou sakristií v ose, s hranolovou věží v západním průčelí. Na jihu lodi zazděný lomený gotický portál bohatě profilovaný trojicí oblounů, okna jsou zakončena polokruhově, fasáda je členěna lizénami. Loď i podvěží mají valenou klenbu s lunetami, v západní části lodi je kruchta, triumfální oblouk je lomený, presbytář je sklenut jedním polem křížové žebrové klenby s jehlancovými

Rodochrozit - Umělecké památky Čech 2., E. Poche a kol., Academia 1978; http://www.ricany.cz/farnost/showpage.php?name=kostelkunice; http://www.kunice.cz, 28.2. 2013