Hrady.cz
Žulová boží muka z roku 1668, skládající se ze zdobeného podstavce, osmibokého dříku a čtyřboké lucernou s mělkými nikami, původně pravděpodobně vyplněné obrázky svatých. Kovový křížek na vrcholu lucerny je novodobý, původní se nedochoval. Do roku 2008 byla v dolní části zasypána pod úroveň terénu.
© Milan Caha 07/2012
Žulová boží muka z roku 1668 stojí na křižovatce starých cest u Koželužského potoka. Velmi pěkně zachovaná a udržovaná barokní památka, představující sloup, u kterého byl před ukřižováním bičován Ježíš Kristus (odtud název tohoto typu sakrální památky). Mají osmiboký dřík na nízkém podstavci. Podstavec je zdoben zajímavými reliéfy a je na něm datace. Zakončena jsou čtyřbokou lucernou s mělkými nikami, původně pravděpodobně vyplněné obrázky svatých. Kovový křížek na vrcholu lucerny je novodobý, původní se nedochoval ani v kopii. Do roku 2008 byl sokl pod úrovní terénu, současná podoba je výsledkem rekonstrukce na počátku 21. století.