Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
mohyla Eduarda z Behru, Tovačov
Hrady.cz
Pískovcový pomník pruského majora Eduarda z Behru, z prusko-rakouské bitvy u Tovačova 15.7.1866. Dnes se mohyla nachází ve zuboženém stavu. Na jedné straně se nachází německý nápis o pruském majoru 44. pěšího pluku.
Mohyla Eduarda z Behru
© Ivo Rozehnal, 09/2011
Bohužel památka je umístěna v poli, takže je přístupna jen po sklizni, či v zimě. Nachází se západně od silnice směrem na Olomouc.
Ivo Rozehnal, 1.12. 2011

historie

Jedna z připomínek bitvy u Tovačova (15.7.1866) je mohyla postavena pruskému majorovi Eduardovi z Behru. Pomník je pískovcovým jehlanovým obeliskem se čtyřmi sloupky, které kdysi byly propojeny řetězem. Je umístěn v poli na mohylovém náspu. Na jedné staně je německý nápis oznamující: "Na těchto místech padl dne 15. července 1866 král. pruský major Eduard z Behru 44. pěšího pluku." Dnes se pomník nachází v neutěšeném stavu.
    Ivo Rozehnal , 28.9. 2011