V r. 1590 byla dokončena stavba renesančního, původně evangelického kostela. V době rekatolizace se kostel stal římskokatolickým. V r. 1713 byla stavba barokně upravena. V letech 1757-1760 byl kostel obnoven po ničivém požáru.
© Luděk Vláčil 06/2019
Slovenská obec Vrbovce (maďarsky Verbóc) leží u hranice s ČR v okrese Myjava v Trenčínském kraji. Dnes má asi 1500 obyvatel. Na státní hranici končí silnice I/71 od Velké nad Veličkou a za hranicí se dělí na dva směry, do Myjavy nebo do Senice. Nejstarší stavbou obce je barokní, původně renesanční, římskokatolický kostel sv. Alžběty stojící v centru obce. Kolem kostela prochází modrá, žlutá a zelená turistická značka a cyklotrasy 5302 a 2202. Další velkou sakrální stavbou je evangelický kostel z 19. století. Severozápadně od okraje obce je židovský hřbitov.
Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: https://vrbovce.sk, https://sk.wikipedia.org a další, 13.7. 2019
popis

Kostel je jednolodní stavba s příčnou lodí, polygonálně zakončeným presbytářem a představenou masivní věží. Interiér je zaklenut nízkou valenou klenbou s lunetami a křížovými hřebínkovými klenbami. Na západní straně je zděný kůr, arkádovitě otevřený do lodi. Prostor pod kůrem je zaklenut valenou klenbou s lunetami. Fasády jsou hladké a zpevněné opěráky. Věž s půlkruhově zakončenými okny má stanovou střechu. V interiéru je barokní kamenná křtitelnice z poloviny 18. století, která má jednoduchou válcovou nohu a okrouhlou lupenitou mísu. Kazatelna z poloviny 19. století je dřevěná s polygonálními sloupky členěnými parapetem. Z vybavení dále uvádí soupis památek z r. 1969 lidovou plastiku Ukřižování z 1. poloviny 19. století, kopii Sixtinské madony z r. 1833 od N. Brezányho z Vrbovců, a pozdně barokní varhanní skříň z konce 18. století.

Jiří Špaček a Luděk Vláčil (Zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk), 13.7. 2019

historie

První písemná zmínka o vsi a pozdější obci Vrbovce se nachází v darovací listině z 16. června 1394. V roce 1590 byla dokončena stavba renesančního kostela, který vznikl původně jako evangelický. V době rekatolizace se kostel stal římskokatolickým. V roce 1713 byla stavba barokně upravena. Roku 1757 vesnici postihl velký požár, který zasáhl i kostel. Následně, v letech 1757-1760, chrám prošel barokní přestavbou, při níž prakticky získal svou současnou podobu. V roce 1833 N. Brezány z Vrbovců zhotovil kopii Sixtinské madony, jež byla následně umístěna v interiéru. V 1. polovině 19. století byla zhotovena i plastika Ukřižování a později také dřevěná kazatelna.

Luděk Vláčil - zdroj: https://vrbovce.sk, https://sk.wikipedia.org a další, 13.7. 2019

Slovensko, Trenčiansky,  Myjava  ( MY ),