Farní kostel obce Lom z konce 13. stol., cca od r. 1580 jediný hřbitovní kostel Strakonic. v l. 1578–90 renesanční přestavba, současná barokní podoba z let 1720–30. Areál hřbitova doplňují kaple sv. Vojtěcha a Nejsv. Trojice a zeď s barokní branou.
Kostel od jihovýchodu
© Ivan Grisa 12/2010
Areál Václavského hřbitova se nachází jižně od železniční stanice nad křižovatkou silnic do Strážného (I/4) a Vodňan (I/22). Hřbitov je během dne přístupný, lze nahlédnout do interierů obou kaplí. Kostel neslouží pro pravidelné bohoslužby a je tak prakticky nepřístupný.

Kostel svatého Václava ve Strakonicích

Na návrší jihovýchodně od středověkých Strakonic založil koncem 13. století Bavor III. ze Strakonic farní kostel tehdejší obce Lom i vznikajícího města Strakonice. Z této stavby se zachovalo zdivo lodi a presbytáře. Někdy během první poloviny 14. století byla do severozápadního koutu lodi vložena zvonová věž. Předpokládané poškození kostela během husitských či „poděbradských“ válek si vynutilo velkou pozdně gotickou přestavbu. Tu dokládá krov nad lodí i presbytářem sestavený z trámů, ze dřeva smýceného v zimě 1474/75. V letech 1542 a 1580 získal kostel nové zvony, pro které byla zřejmě upravována horní partie věže. Ves se naposledy připomíná roku 1575, zanikla zřejmě ještě před třicetiletou válkou. Od počátku 80. let 16. století slouží svatyně jako jediný hřbitovní kostel pro celou strakonickou aglomeraci, zároveň zde sídlila i farnost (viz též kostel sv. Markéty). V letech 1578–90 proběhla za velkopřevora Kryštofa z Vartenberka…  číst dále

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2008, 5.12. 2010

půdorys kostela v úrovni přízemí