Památkou na zaniklou židovskou obec v Oseku u Strakonic je malý hřbitov, ukrytý v lese mezi Osekem a Radomyšlí. Kamenná zeď ohraničuje areál o rozloze 413 metrů čtverečných, jemuž dominuje v severní části mohutná lípa. Na hřbitově jsou pochováni prarodiče Franze Kafky z otcovy strany.
Západní část hřbitova
© Ivan Grisa 05/2011
Hřbitov se nachází na severním okraji lesa mezi kostelem sv. Jana Křtitele v Radomyšli (viz heslo) a Osekem, přibližně v polovině cesty. Lesní cesta je nedávno opravená, široká, se štěrkovým povrchem. Hřbitov je volně přístupný. Ideláními východisky nenáročné vycházky jsou náměstí či železniční zastávka v Radomyšli a náves v Oseku (u místního zámku, viz heslo). Cesta není značená, ale zabloudit prakticky nelze.

Židovský hřbitov v Oseku

Památkou na zaniklou židovskou obec v Oseku u Strakonic je malý hřbitov, ukrytý v lese mezi Osekem a Radomyšlí. Kamenná zeď ohraničuje areál od rozloze 413 metrů čtverečných, jemuž dominuje v severní části mohutná lípa. Na hřbitově jsou pochováni prarodiče Franze Kafky z otcovy strany Jakub Kafka a jeho žena. Hřbitov vznikl před rokem 1838, poslední pohřeb se zde konal roku 1905. Nedávno opravena zeď a plocha hřbitova vyčištěna od náletové zeleně.

Jihočeský kraj,  Strakonice  (ST), Osek