Areál měšťanského pivovaru v Českém Brodě byl vystavěn v letech 1861–1933. Pivo se zde vařilo do roku 1969, slad vyráběl ještě v následujícím desetiletí. Od 90. let 20. století probíhá postupná obnova jako sídla různých firem.
Pohled na pivovar od severozápadu

Měšťanský pivovar v Českém Brodě

Graficke pismenko Právováreční měšťané si svůj první společný pivovar postavili po roce 1437 v sousedství dnešního městského úřadu. Budova existovala do 80. let 20. století, kdy byla zbořena. Nový, již průmyslový pivovar, se začal v bývalém kamenolomu na břehu Šembery, jihozápadně od historického města, stavět roku 1861. Nejprve zde fungovaly ležácké sklepy, vlastní pivovar začal fungovat roku 1884. V roce 1912 byla přistavěna varna, jako poslední objekty vznikly roku 1933 sladovna a administrativní budova. Roku 1948 byl pivovar zestátněn, výroba skončila roku 1969. Sladovna fungovala ještě v dalším desetiletí. Pivovar poté chátral, v 90. letech 20. století ho zakoupil dnešní ...
Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.pivovary.info/historie/c/c.htm, 20.6. 2010

technická památka