zámek Býchory

starý zámek
Zámek postavený v novogotickém stylu ve 30. letech 19. století. Po výstavbě nedalekého nového zámku ztratil na významu a po přestavbě v roce 1960 ztratil i původní architektonickou podobu. Dnes je to jednopatrová trojkřídlá budova. Dnes škola.
Graficke pismenko V roce 1829 koupil kolínské panství Jakub Veith. V roce 1835 (nebo krátce po tomto roce) vybudoval v Býchorech zámek. Byla to jednopatrová budova v historizujícím, převážně pseudogotickém slohu. Když byl v roce 1865 majitelem panství Františkem Horským z Horskysfeldu vybudován nový zámek „Horskýfeld“, sloužil starý zámek – zvaný „Veithova vila“ – již jenom jako kanceláře a byty úředníků, a to až do roku 1945. Pak byla v zámecké budově umístěna škola. Při přestavbě v roce 1960 byl objekt upraven a rozšířen o boční křídla. Touto přestavbou byly setřeny jakékoliv původní architektonické detaily.
Petr Nožička, čerpáno z: http://cestyapamatky.cz/kolinsko/bychory/stary-zamek; Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1989, 4.3. 2010