Tvrz vystavěná many staroboleslavské kapituly před rokem 1377, pravděpodobně s využitím opevnění raně středověkého hradiště. Tvrz zpustla po roce 1508. Zachoval se nepříliš zřetelný val v zahradě domu čp. 38, který stojí na místě jádra zaniklé tvrze.
zbytek valu v zahradě domu čp. 38
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Tvrz vystavěli manové staroboleslavské kapituly (která v té době vlastnila nedaleký Hrádek). Využili k tomu pravděpodobně staršího opevnění raně středověkého slovanského hradiště. První písemná zmínka o tvrzi je o Mikeši z Drahobudic, který v roce 1377 prodal ves s tvrzí Bohumilu Kozlíkovi z Hvozlic, později užívajícímu přídomku z Drahobudic. Kozlíkův syn Bohumil z Drahobudic je zmiňovaný v letech 1429–1448 jako stoupenec krále Jiřího z Poděbrad. V roce 1483 získal tvrz Mikuláš Popel z Vesce a po jeho smrti v roce 1508 Jan Šlechta ze Všehrd, který je připojil k panství Červený Hrádek. Tehdy ztratila tvrz ...
Milan Caha (zdroj: kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku; Východní Čechy. nakladatelství Svoboda, Praha 1989), 8.1. 2010

Kolín  (KO)
    Drahobudice