Hrady.cz
Dům U Rytířů (čp. 49) na Husově náměstí v Polné, postaven v druhé polovině 15. století Viktorinem z Kunštátu. V průčelí kamenná deska připomínající svatbu Hynka Bočka z Kunštátu s Kunhutou z Pernštejna v roce 1502.
dům U Rytířů

Polná a její vlastníci

Graficke pismenko Polná vznikla v polovině 12. století jako opěrný a obchodní bod na starší větvi Haberské stezky, procházející česko-moravským pohraničním hvozdem. Nejstarší zprávou o ní je listina datovaná dne 7. 6. 1242, uvádějící jméno prvního známého majitele, Jana I. z Bradčic, či Jana I. z Polmny. Mezi pozdější majitele Polné patřil brněnský purkrabí Vikard z Polné. Poté vlastnili polenské panství páni z Lipé a od poloviny 14. století jejich příbuzní páni z Pirkštejna. Za husitských válek vlastnil Polnou pan Hynek Ptáček z Pirkštejna, jeden z čelných představitelů strany podobojí. Sňatkem s Žofií Ptáčkovnou získal město Viktorin ...
8.1. 2009

historie

Dům U Rytířů, v jádru gotický, tvoří nároží Husova náměstí a úzké Žižkovy ulice. Průčelí do Husova náměstí zdobí plastika, znázorňující klečícího rytíře ve zbroji a s erbem pánů z Kunštátu a stojící postavu dámy s erbem pánů z Pernštejna. Reliéf připomíná svatbu Hynka Bočka z Kunštátu s Kunhutou z Pernštejna. Dům nechal postavit ve druhé polovině 15. století Viktorin z Kunštátu. V interiéru se dochovaly gotické klenby.