Zřícenina hradu, zal. poč. 14. stol. pány z Lichtemburka. R. 1329 majetkem Smila z Ronova, r. 1381 zal. kaple Nanebevzetí Panny Marie. R. 1424 hrad dobyt a těžce poškozen husity. R. 1444 koupen Hyncem Ptáčkem z Pirkenštejna. R. 1538 pustý.
hrad :-)
Na hrad je možné jít kdykoliv. Z hradu se dochovaly některé palácové zdi, zdi opevnění a tak po různu. Na hrad se vydejte ze zastávky Ronov nad Sázavou do vesnice a pak po červené turistické.
28.5. 2002

turistické

Zřícenina hradu Ronov se v současné době nachází uprostřed rozsáhlé obory. Vstup je povolen jen po značené cestě, je zákaz vstupu mimo cestu. (Obora slouží k výzkumným účelům, ale občas se zde provádí i odstřel a nepředpokládá se, že se mimo cestu bude pohybovat něco jiného než zvěř.) Takže pozor, neodpovídá značení na turistické mapě. Přístupová cesta je od mostu přes Losenický potok v Ronově nad

Šemík, 11.6.2005, 15.6. 2005

historie

Hrad Ronov se poprvé připomíná r. 1329, kdy se po něm psal Smil z Ronova. Byl založen asi na začátku 14. století pány z Lichtenburka, aby chránil cestu vedoucí údolím řeky Sázavy od Žďáru nad Sázavou k Německému Brodu. Ronovský hrad byl postaven na skalnatém, téměř 115 m dlouhém ostrohu, ze tří stran obtékaném Losenickým potokem. Ze severu chránil hrad ve skále vytesaný příkop o hloubce 23 m a šířce 38

Kratší verze
    Hrad Ronov (n.S.) založili potomci Častolova (naposled se připomíná roku 1272, nikdy však neužíval predikátu z Přibyslavi, označoval se jako bratr Smilův, či jako Častolov z Ronova, ale z Ronova u Žitavy než „našeho“ Ronova nad Sázavou), bratra slavného Smila z Lichtenburka. Tato větev Ronovců se tedy psala po Ronovu, poprvé se připomíná Smil z Ronova roku 1329 (historické údaje, nebude-li uvedeno jinak, jsou

půdorys hradu
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek