Renesanční stavba pocházela z roku 1567. Roku 1915 vyhořela, zachovaly se obě štítové zdi s panelovanými štíty a stopami sgrafit, nadstavené při obnově novými trojúhelnými štíty. Dodnes v provozu, doplněný malou vodní elektrárnou.
Mlýn stojí na břehu Ohře přímo pod zámkem v Pátku, nyní části městyse Peruc. Objekt je vzhledem k výrobnímu využití nepřístupný.

historie

Renesanční stavba mlýna pocházela z roku 1567. Roku 1915 vyhořela, zachovaly se obě štítové zdi s panelovanými štíty a stopami sgrafit, nadstavené při obnově novými trojúhelnými štíty. Mlýn je dodnes v provozu, doplněný malou vodní elektrárnou. Po roce 1990 byl navrácen potomkům původních majitelů.
    Ivan Grisa, dle H. Hlušičková a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl 3, Libri 2004, 9.10. 2009