Litinová socha sv. Floriána, patrona hasičů a ochránce proti požárům, z roku 1870 vyrobená v blanenských železárnách stojí uprostřed historického centra Brna - Králova Pole.
Detail litinové sochy.
Graficke pismenko Na samotném Mojmírově náměstí je dochováno pár historických domů a za pozornost stojí především areál kartuziánského kláštera se zbytky přilehlého dvora (správní budova a Starý pivovar) a barokním křížem v místech v 18. století zbořeného gotického kostelíka sv. Víta.
Milan Náplava, 14.1. 2008

historie

Uprostřed tehdejšího středu městečka (původně samostatného) Královo Pole na dnešním Mojmírově náměstí nechali místní farníci roku 1870 s výrazným přispěním Anny Demaj vybudovat dodnes působivou sochu sv. Floriána, patrona hasičů a ochránce proti požárům. Socha byla odlita ve známých blanenských železárnách hraběte Salma.
    Svatý Florián (Florián z Lorchu)

popis

Výtvarně působivá socha na podstavci s informační mramorovou deskou. Svatý Florián je klasicky zobrazen s helmicí, praporem a jak zalévá hořící dům u nohou. Jedinečný doklad technické úrovně blanenských železáren té doby.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.