Téměř zaniklý hrad z 2. poloviny 13. století, od r. 1322 v držbě nejvyššího komorníka Záviše a poté jeho potomků, r. 1467 získávají hrad páni z Rožmitálu, poté v držbě Kořenských a Malovců. Od r. 1548 chátral, kolem r. 1870 se zřítila hradní věž, její zbytky zbořeny po r. 1920.
Ilustrace K. Liebschera ze VII. svazku Sedláčkových Hradů.
Stav před zřícením věže ( pravděpodobně 20 let před vydáním VII. svazku Hradů).
Graficke pismenko Ves Újezd se skrovnou zříceninou hradu Újezdce se nachází 6 km severozápadně od Týna nad Vltavou nad levým břehem Vltavy. Leží při silnici II/129 spojující Týn nad Vltavou s Albrechticemi, jejíž místní částí Újezd v současnosti je. Zároveň leží na albrechtickém katastrálním území. Nyní má ves asi 60 obyvatel. Červená turistická značka z Týna přes Neznašov do Albrechtic nad Vltavou prochází jen jižním okrajem Újezda. Hrad stával při severozápadním okraji vsi, jeho zbytky však pohltila novější zástavba.
Jarda Dědek Špiroch, 24.10. 2005

historie

Ves Újezd, původně Újezdec, je poprvé doložena v letech 1332–1333 jako majetek Záviše z Újezdce, nejvyššího komorníka Království českého, jenž se potom psal z Újezdce (1345). Jeho vnuk Jan se zapletl do bojovného sporu s Janem ml. z Hradce, který se hradu zmocnil a odpůrce přinutil r. 1408 k písemnému závazku, že mu nebude škodit. Za domácí války mezi králem Jiřím z Poděbrad a zelenohorskou jednotou obsadil v r. 1467 hrad Lev z Rožmitálu a do

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, Jižní Čechy, nakl. Svoboda, 24.10. 2005

popis

Hrad byl jednodílný, na severozápadě a jihozápadě byl chráněn mohutným, dnes značně zkomoleným příkopem. Dominantou hradu bývala mohutná okrouhlá věž. Její fragment podle popisů z 19. století dosahoval výšky 20 m a vykazoval pozůstatky členění na tři patra. Definitivně byla zbořena až v průběhu 20. let 20. století. Na severní a východní straně se dochoval fragment obvodové hradby. Rozměrný palác, snad lomeného půdorysu, zaujímal nejchráněnější

Karásek 1952; Durdík-Kašička-Nechvátal 1995; Jaroslav Špiroch, 20.2. 2017