Moje místa 0
Archeologicky zjištěné základy tvrze pravěpodobně ze 14. století, která zanikla nejpozději k polovině 15. století.
Graficke pismenko Obec Hlinsko leží asi 4 km jihozápadně od Lipníka nad Bečvou. Tvrz stávala v nejnižším místě vsi v její východní části při potoku Libušce. Tvrz v Hlinsku byla archeologicky zjištěna při kopání kanalizace na zahradě č.p. 12, kdy byly vykopány základy hlavní stavby tvrze-kamenné čtyřhranné věže o rozměrech 8 x 8 m pří síle zdiva cca 1,5 m. Zbylý prostor asi 5 x 5 m byl jistě způsobilý k obývaní. Pojivem zdiva věže však byla nepříliš kvalitní hliněná malta, která nejspíše nedovolovala vyhnat výšku věže tvrze do vyšších pater. Vyšší patra věže tak mohla být zhotovena pomocí dřevěných konstrukcí. Keramika nalezená na tvrzišti je jednou datována do 13. a 14. ...
Ondřej Štěpánek, M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, 2001, 22.6. 2006

historie

Ves Hlinsko se v písemných pramenech poprvé objevuje v roce 1304, kdy se uvádí zdejší kostel s držitelem vsi Pardusem z Hlinska. Možná, že již tehdy zde tvrz stála. Roku 1374 se po Hlinsku píše Milota. Posledním přímým držitelem vsi a tvrze mohl být Jindřich z Hlinska, který se uvádí roku 1391. Roku 1447 byla již vesnice součástí helfštejnského panství s centrem na pevném hradě Helfštejně. Zdejší drobné sídlo (pokud však nezaniklo již dříve),

Podle informací na webu Mikroregion Lipensko je uvedeno, že roku 1973 bylo na tz. Vymětalíkově zahradě objeveno tvrziště o rozměrech 8 x 8 m. Dle výzkumu je stáří odhadováno na 13.století. Podle keramických nálezů tvrziště ještě exisovalo v 15.století.
    Ivo Rozehnal - zdroje informací web mikroregion lipensko, 20.5. 2015