Moje místa 0
Tvrze v obci Čechy se nacházely v místech velkého dvora nad potokem Moštěnkou. Starší tvrz není v pramenech zmiňována,předpokládá se však, že byla založena ve 14. století. První zmínka o mladší tvrzi pochází z roku 1561, kdy patřila rytířům z Kokor.
nad gárážemi se nachází stromy porostlý zbytek tvrziště, v pozadí jižní strana dvora (mladší tvrze)
pohled od Moštěnky
Graficke pismenko Zbytky tvrziště v obci Čechy se nacházejí v místě zahrádek a garáží při jižním konci velikého dvora, a to přímo nad nivou potoka Moštěnky. V době I. republiky zaznamenal významný badatel I. L. Červinka oválný pahorek tvrziště o rozměrech cca 15 x 30 m a cca 15 m široký příkop oddělující tvrziště od přístupové plochy na severu (v místech jižní strany přilehlého dvora). Pahorek tvrziště se na jihu svažoval do nivy Moštěnky, která ho obtékala a tvořila tak součást opevnění tvrze. V současné době je však situace tvrziště úplně jiná. Příkop při jižní straně dvora, který zaznamenal ještě I. L. Červinka, je nyní zasypán (nadále je však rozpoznatelný ...
Ondřej Štěpánek, M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, zámků a tvrzí, Libri, 2001, 13.6. 2006

historie

Historie vzniku starší tvrze je nejasná. Prvním možným stavitelem a držitelem tvrze mohl být Václav z Čech, příslušník nižší šlechty, jehož potomci na tvrzi sídlili nejspíše až do roku 1420. Držitelé tvrze se neznámo kdy stali many moravského markraběte a byli povinni vojenskou službou k přerovskému hradu. Roku 1487 přijal many z Čech Vilém II. z Pernštejna, který v tomto roce získal Přerov do dědičného vlastnictví. Počínaje rokem 1487 se tedy