Památný kříž nacházející se v místech hromadných hrobů obětí moru z roku 1792 a cholery roku 1831, nedávno zrestaurovaný.
samotné pietní místo s křížem
pohled na sever, ke Kojetínu
Graficke pismenko Kříž a les "Cholerák", kde se nachází hromadné hroby obětí moru a cholery se nachází asi 1km jižně od centra města Kojetín. Na místo se lze dostat polní cestou veducí od místního zemědělského družstva. Kříž se nachází přímo po levé straně polní cesty před druhým z několika remízů, které budete cestou míjet. Samotné hromadné hroby se nacházejí uvnitř tohoto druhého remízu.
Ondřej Štěpánek, 22.4. 2006

Historie místa
    Kříž, který stojí při vstupu na toto hrůzné místo odpočinku obětí moru z roku 1792 a cholery z roku 1831, které v Kojetíně řádily není původní. Místo bylo v nedávné době zbaveno náletové vegetace a proměněno v malý památník. V době těchto epidemií patřilo kojetínské panství rodu hrabat z Oettingu a později připadlo známému rodu knížat z Metternichu-Winneburgu. Počet obětí epidemií prý značně převyšoval 138 obětí cholery, která postihla město