Stavba tzv. Velikého mlýna je prvně zmiňována písemně v roce 1503. Nachází se pod přerovskými hradbami na tzv. Kopci.
od západu
kolem roku 1980
Graficke pismenko Bývalý Veliký mlýn se nachází přímo pod městskými hradbami, pod tzv. Kopcem (Horním náměstím, což je historická část města Přerova se zámkem) na levém břehu řeky Bečvy.
V bývalém mlýně sídlili památkáři a jeho poslední majitel zde provozoval hospodu. V dnešní době probíhá celková rekonstrukce objektu.
24.12. 2005

historie místa
    První zmínka o Velikém mlýně pochází ze dne 21. srpna 1503, kdy tehdejší majitel a majitel celého přerovského panství Vílém z Pernštejna (+ 1521 v Pardubicích) postoupil "...tento svůj mlýn dědičný na Bečvě u města Přerova...", mlynáři Ondřeji Šilhanovi. Tento Šilhan jej směl užívat "...s valníkem ševcovským, s valchou soukenickou, s brusy nožířskými a kovářskými, se stoupami olejnými a jáhelnými, se slady, s obilím tvrdým, s

Florián Zapletal, Přerov v minulosti, 24.12. 2005

mlýn