Zámek byl postaven na místě pův. tvrze (1326). Renesančně přestavěn Karlem st. ze Žerotína v l. 1595-1617. Raně barokně upraven v l. 1649-60. R. 1897 prodán hraběnkou L. Skrbenskou obci, poté zde byla škola, skladiště či ústav pro mládež. Od r. 2002 v majetku obce, je zde muzeum a kulturní centrum.
zámek Dřevohostice od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 06/2008
Graficke pismenko Renesanční čtyřkřídlý zámek byl postaven na místě původního zemanského sídla místní nižší šlechty, středověké vodní tvrze. Ta je doložena k roku 1368. V držení Dřevohostic se mimo jiné vystřídali pánové z Cimburka (v l. 1371-1447), Stošové z Bránic a Žerotínové (v l. 1480-1566). Kolem roku 1590 získal panství politik, diplomat a moravský zemský hejtman Karel starší ze Žerotína, který nechal tvrz v letech 1595-1617 přestavět na renesanční zámek s arkádovým nádvořím, opevněním a vodním příkopem. Přestavba byla provedena členy italské stavební huti, kteří se dlouhá léta podíleli na budování biskupského města Kroměříž. Renesanční úpravy interiéru ...
Jakub Poutník podle Hrady a zámky na Moravě, kolektiv autorů, 1987; de ardoise, 2005; E. Horáková podle http://www.drevohostice.cz; Umělecké památky Moravy a Slezska I., Bohumil Samek, Academia 1994, 15.11. 2012

Dřevohostice - bílá paní
    Na zámku prý kdysi dávno žila zlá paní, která velmi sužovala lid. Robotníci ji prokleli, a proto po smrti nenalezla klid. Zjevovala se, celá bílá, z úst jí šlehal oheň a v zubech držela klíč. Prý jednou prosila místního osadníka, aby jí klíč vytáhl. Ten se však polekal a utekl. Volala za ním, že musí čekat dalších padesát let na vysvobození a bloudit po lesích. Od té doby ji prý již nikdo neviděl.
    IvoR 2006-z knihy Moravskoslezské pověsti(J+J.Poláškovi 2000), 24.6. 2006

popis

Zámek, obehnaný vodním příkopem, má přibližně čtvercový půdorys. Skládá se z čtyřkřídlého dvoupatrového zámku s věží a trojkřídlého jednopatrového předzámčí s válcovými baštami na nárožích. Přístupný je po mostě, klenoucím se přes vodní příkop k portálu na straně předzámčí. V nástavci portálu s volutovými křídly je reliéfní znak Jana Kaltschmieda z Eisenbergu (majitele zámku od r. 1649). Jednotraktové předzámčí je v přízemí zaklenuto valeně s

E. Horáková podle Umělecké památky Čech, Moravy a Slezska 1., Bohumil Samek, Academia 1994, 15.11. 2012