Poutní kostel Narození Panny Marie byl postaven v letech 1736-1739 na základech kostela z r. 1369.
Kostel Nanebevzetí P.Marie
Celkový pohled na kostel z jižní strany obce Strašín.
Graficke pismenko Roku 1369 byl postaven zdejší kostel a je uváděn jako farní a poutnický. Byl postaven v letech 1736-1739 na základech kostela z r. 1369 v těsné blízkosti zaniklého hradiště. Ve věži zazděná románská podvojná okénka. Dřevěná zlacená gotická socha P. Marie z 2. poloviny 15.století. Románská kostelnice. V letech 1754 – 1756 byla ve Strašíně postavena nová budova fary.
5.1. 2005

pověsti

Kostel Narození Panny Marie byl s historií obce úzce spjat - to, že se zde několikrát v roce setkávali lidé z celého okolí, mělo na rozvoj Strašína pozitivní vliv. O umístění kostela na vysoké skále uprostřed údolí vypráví několik legend. Podle jedné bylo původní místo výstavby jinde, nadpřirozená síla však postavené bourala a přemisťovala na Hůrku. Když zahřmělo a nebe se otevřelo, všichni tvrdili, že uviděli Pannu Marii, jak kameny přenáší. Po

stránky obce Strašín, 7.1. 2006
    Zjevení P. Marie
    Strašínský kostel Narození Panny Marie se skálou zjevení za ním by měl navštívit každý, kdo se ocitne v těchto končinách Sušicka. Už jeho poloha na konci Nezdického potoka ověnčeného Javornickou vrchovinou zvěstuje zdálky příchozímu, že tu na něj čeká cosi velmi dobrého a příjemného. Obraz Panny Marie byl z kostela odcizen, takže existuje už jen na tištěných plakátech. I z těchto kopií vyzařuje silná energie duchovní bytosti, jako například z

Z knihy: Ing. Pavel Kozák: Tajemná místa od Blaníku k Sušici, 7.1. 2006