Téměř úplně zaniklé tvrziště v zahradách mezi domy, dnes téměř uprostřed obce Sentice.
Celkový pohled odseverozápadu
© Roman Řezáč 02/2020
Graficke pismenko Stránky obce (a nejen ty) uvádí jako první zmínku o Senticích tu z roku 1358, ale nemusí to být pravdou, neboť v tomto roce zapsal Beneš z Pálovic rychtáři ze Semczicz plat v Pálovicích a Sempticích. Může se jednat ale o Jemnici, která sousedí s Pálovicemi a tedy o Třebičsko. Bylo by to logické vzhledem blízkosti obou míst, nicméně pokud je překlad správný, Sentice se jako Semczicz označují i v roce 1369 a Jemnice pod tímto označením jsem nedohledal. Spolehlivá listina (viz galerie obrázků), a tedy první spolehlivá zmínka o Senticích, je datovaná 2. července 1369 v Senticích (Sempczicz). Markrabě Jan Matoušovi ze ...
Roman Řezáč archiv, M.Plaček 2007, 8.3. 2020

popis

Tvrz v obci Sentice stávala v plytkém údolí Sentického potoka, dnes v zahradě domu č. p. 225, doposud se tam místně říká Na tvrzi. Dnes se místo nachází téměř ve středu obce, je okolo obestavěno domy a nachází se uvnitř v jejich zahradách. Dříve však tvrz stála na okraji obce, než ji zástavba úplně pohltila. Tvrz byla jednoduchého utváření, s okrouhlým středovým pahorkem a příkopem okolo, jistě i s vnějším valem. Z tvrziště se zachovala značně

Brno-venkov  (BO)
    Sentice