Jednoduchá čtyřboká zděná boží muka pocházející zřejmě z 2. čtvrtiny 19. století jsou prvně doložena ve II. vojenském mapování - Františkově probíhajícím v letech 1836-1852.
© Luděk Vláčil 02/2020
Graficke pismenko Moravské město Rájec-Jestřebí leží v okrese Blansko v Jihomoravském kraji asi 5 km severně od Blanska. Město vzniklo v r. 1960 spojením dvou obcí a dnes má přibližně 3 700 obyvatel. K nejvýznamnějším památkám města patří veřejnosti přístupný zámek a kostel Všech svatých v Rájci (do r. 1960 Rájec nad Svitavou). V této části města stojí také kaple a dvoje boží muka.

historie

Jednoduchá čtyřboká zděná boží muka, stojící u kruhového objezdu u Sládkových rybníčků na jižním okraji města u silnice vedoucí do Ráječka, jsou prvně doložená ve II. vojenském mapování - Františkově probíhajícím v letech 1836-1852. Není známa doba ani důvod jejich vzniku. Niky v horní části božích muk jsou osazeny dnes již zcela vybledlými obrázky svatých. Stavba není památkově chráněna.
    křížek, boží muka
     Blansko  (BK)