Na místě kaple původně stála samostatná barokní zvonice z 18. stol. K ní přistavěna nižší otevřená kaple. Zděná, omítnutá, obdélného půdorysu s mohutnou hranolovou zvonicí. Vnitřní prostor kaple sklenut křížově valeně. Kulturní památka od r. 1967.
Kaple v Petrovicích u Jablonného v Podještědí
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Petrovice, místní část města Jablonné v Podještědí, se nacházejí 5 km severně od centra města. Leží při místní komunikaci vedoucí do Německa do lázeňského města Luftkurort Lückendorf a do Žitavy. Do obce zajíždí autobus z Jablonného. Nejbližší vlaková stanice je Jablonné v Podještědí, ležící na trati č. 086 vedoucí z České Lípy do Liberce. Kapli najdeme vpravo od silnice vedoucí do centra Petrovic směrem od Jablonného.

popis

Petrovická kaple se zvonicí se nachází v jižní části vsi. Původně zde stála samostatná barokní zvonice vybudovaná v 18. století, později k ní byla přistavěna nižší otevřená kaple. Kaple je zděná a omítnutá. Je obdélného půdorysu s mohutnou hranolovou zvonicí. Ta je převýšena polygonální dřevěnou cibulovou věžičkou s lucernou, krytou břidlicí. Hranolová věž je pouze schodištní, přístupná portálem ze severní strany. Střecha kaple je sedlová, krytá

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)