Socha Piety v Hamru na Jezeře je barokní. Přesná datace plastiky není doložena. V padesátých letech 20. stol. umístěna v prostoru, kde byl později těžen uran. Oprava, rekonstrukce a přemístění sochy po roce 2011. Od roku 2010 památkově chráněna.
Socha Piety v Hamru na Jezeře
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Hamr na Jezeře najdeme 11 km severovýchodně od Mimoně a 12 jihovýchodně od Jablonného v Podještědí. Obec byla známá jako centrum rekreace a na pláži Hamerského jezera (rybníka) se v roce 1952 natáčel film Dovolená s Andělem. V padesátých letech se ale začal v Hamru a okolí těžit uran a v důsledku toho došlo k devastaci životního prostředí. V devadesátých letech minulého století došlo postupně k ukončení těžby uranu a Hamr na Jezeře i s přilehlým rybníkem a okolím se vrací k roli oblíbeného rekreačního areálu. Socha Piety stojí v centru obce v malém parčíku, mezi obecním úřadem a hotelem Pacifik.

popis

Socha Piety v Hamru na Jezeře je barokní, i když vychází z tradice pozdně gotických Piet. Sedící Panna Marie má přes klín uloženo tělo Krista. Přesná datace této raně barokní plastiky není doložena, v mladší literatuře se uvádí rok 1640. V padesátých letech 20. stol. byla socha umístěna v prostoru, kde byl později těžen uran. Došlo ke značnému poškození sochy, některé její části byly zničeny. Oprava, rekonstrukce a přemístění sochy proběhly po

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.