Barokní kaple Loreta byla postavená r. 1694 jako součást tzv. Mariánské zahrady, barokně komponované krajiny, kterou dal vytvořit hrabě František Josef Schlik. Kaple, vytvořená podle návrhu arch. Jana Baptisty Matheye, je ústřední stavbou této krajinářské kompozice a je oblíbeným poutním místem.
Hlavní obrázek místa
Loreta
Kaple se v prudce se svažujícím terénu obtížně fotí.
2002 ©Vojtěch Kaplan
Ke kapli vede žlutá turistická značka ve směru Ostružno - Jičín. Kaple stojí na výrazné vyvýšenině kopce Veliš.
2.8. 2012
historie

Loreta jako součást Mariánské zahrady

Barokní kaple Loreta byla postavená r. 1694 jako součást tzv. Mariánské zahrady, barokně komponované krajiny, kterou se rozhodl vytvořit hrabě František Josef Schlik (1656-1740) na svém panství, v území mezi Jičínem a Kopidlnem. Loreta je ústřední stavbou této krajinářské kompozice a je oblíbeným poutním místem. Byla postavena podle návrhu architekta Jana Baptisty Matheye (1630-1696). Dalšími prvky Mariánské zahrady jsou kostely a kaple, postavené na zajímavých nebo významných místech, a aleje podél cest, které je vzájemně propojují. Dalšími sakrálními stavbami jsou kaple sv. Anny, kaple Andělů strážců nebo kaple Nejsvětější trojice. U staveb se opakují základní geometrické tvary trojúhelníku, obdélníků, kruhu a šestiúhelníků, a to jak v půdorysech těchto staveb, tak na jejich funkčních prvcích a fasádách.

Vojtěch Kaplan, Eva Horáková - www.marianskazahrada.cz, 2.8. 2012

Další texty historie
pověsti

Loretánská legenda

Loretánská legenda vypráví, že Svatá chýše (ve které bylo Panně Marii archandělem Gabrielem zvěstováno, že se stane Matkou Boží) byla nejprve přenesena anděly do Tersata v Dalmácii, následně byla přenesena na druhou stranu Jaderského moře do lesíka nedaleko italské Ancony a nakonec na cestu vedoucí do městečka Recanati.

Komentáře

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Podhradí