Ves je poprvé zmiňována v r. 1407, kdy patřila bratrům Vítkovi a Zdislavu z Lhoty. Tvrz vznikla zřejmě až po r. 1507. Poprvé se připomíná r. 1558. Později se již neuvádí. Tvrz stávala v místě dnešního domu č. p. 5, v němž se dodnes dochovaly opěrné pilíře tvrze, ostění a část nápisu.
© Luděk Vláčil 12/2015
Graficke pismenko Pozůstatky tvrze se nacházejí v dnešním domě č. p. 5 při západním okraji vsi Červená Lhota, která je částí obce Bílá Lhota. Z jihovýchodní strany budovy vystupují podpěrné pilíře, které mají pocházet ze staré tvrze. Okolí i budova bývalé tvrze jsou v soukromém vlastnictví a tudíž nepřístupné. V blízké obci Bílá Lhota se nachází zámek, k němuž přiléhá arboretum.

historie

Ves Červená Lhota je poprvé zmiňována v roce 1407, kdy patřila bratrům Vítkovi a Zdislavu z Lhoty. Zdejší tvrz vznikla zřejmě až po roce 1507, protože se v tomto roce při vkladu do zemských desek nezmiňuje. Tvrz se připomíná roku 1558, kdy Petr Bokůvka, majitel panství, zapsal na tvrzi, dvoru a vsi věno své manželce Johance z Mysločovic. Později se již neuvádí. Zanikla zřejmě nejpozději po třicetileté válce. Tvrz stávala v místě bouzovského

Luděk Vláčil - Zdroj: Hrady zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, 8.12. 2015

přestavěno