Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
Ptenský Dvorek, Ptenský Dvorek
Hrady.cz
Hradiště nad údolím Romže z mladší doby kamenné, kultury moravské malované keramiky s rozlohou 2 ha. Hradiště je částečně zastavěné a archeologicky ne příliš prozkoumané. Pravděpodobně ani nebylo výrazně opevněno.
Pohled na prostor hradiště z údolí Romže
Graficke pismenko Poměrně neznámé hradiště, které zaujalo pozici svažitého kopce ve vsi Ptenský Dvorek, nyní části obce Ptení. Lokalita je ze severní strany k východu chráněna svahem nad údolím říčky Romže. Jižní strana je též svažitá, dnes zastavěna domy, když o něco níž v údolí teče říčka Brodečka. Ta se před lokalitou stéká s Romží. Přístupná severozápadní strana nenese náznaky opevnění, ale část za lokalitou v lese nese četné terénní nerovnosti. Hradiště mělo rozlohu zhruba 2 ha s rozměry 100 x 200 m. Severní část je zastavěna chatovou zástavbou. Při stavbě chat a domů zde byly objeveny nálezy datované do doby kultury s moravskou malovanou keramikou z mladší doby kamenné.
Ivo Rozehnal - zdroj - Encykl.hradišť na Moravě a ve Slezsku / J.Čižmář, 4.8. 2015