Tvrz postavil po r. 1588 Albrecht z Bubna. Tvrz se prvně zmiňuje r. 1611 při postoupení Horních Libchav Janovi z Bubna. Tvrz ztratila význam jako sídlo a koncem 17. stol. byla upravena na byty a sýpku. V 1. pol. 20 stol. zde byla škola, později se stala sídlem OÚ. Rekonstrukce koncem 20. stol.
Pohled na budovu obecního úřadu - objekt bývalé tvrze
Bývalá budova tvrze dnes slouží jako sídlo Obecního úřadu. Lze do ní vstoupit v době návštěvních hodin úřadu.
E.H., 4.1. 2014

Historie tvrze
    Severně od Ústí nad Orlicí se v údolí Libchavského potoka rozkládají vsi České Libchavy a Libchavy, které jsou tvořeny Dolními, Prostředními a Horními Libchavami. V každé z nich, kromě Prostředních, byly tvrze. Hornolibchavská tvrz byla doposud ve výzkumech opomíjena a její osud je předmětem dalšího výzkumu. (Musil, 2002). Původně existovaly jen dvě vsi, a to České a Německé Libchavy, podle národnostního složení obyvatel. České Libchavy patrně

Jan Švejkar, František Musil, Štěpán Gilar - K dějinám tvrze v Horních Libchavách, Pomezí Čech, Moravy a Slezska ,Sv.5 (2002) ,s.243-250 (doplněno redakcí podle www.soupispamatek.com), 24.11. 2013