Prameny Javornice jsou málo známou přírodní rezervací. Rozloha činí 1,985 ha a vyhlášena byla roku 1996 k ochraně soustavy pramenišť, mokřadních a suchých luk s výskytem pestrého komplexu rostlinných společenstvech na podloží čistecko-jesenického masivu.
© Prudký Martin, 05/2012
Prameny Javornice jsou nejlépe přístupné z malé vsi Soseň po polní cestě směrem na jih, na Velkou Chmelištnou. Za křížkem je třeba odbočit doprava.
Prudký Martin, 2.6. 2012

historie

Chráněné území pramenů Javornice bylo vyhlášeno roku 1996 k ochraně soustavy pramenišť, mokřadních a suchých luk, s výskytem pestrého komplexu rostlinných společenstvech na podloží čistecko-jesenického masivu. Mezi nejcennější druhy rostlinné říše patří prstnatec májový, úpolín nejvyšší, suchopýr úzkolistý či vidka bahenní. Flóru doplňuje řada zástupců fauny jako ještěrka živorodá, ještěrka obecná, ropucha obecná, skokan hnědý nebo slepýš

přírodní scenerie
     Rakovník  (RA)