Původně gotický kostel. Barokně přestavěn ve 2. čtvrtině 18. stol. V roce 1800 přistavěna oratoř a v polovině 19. stol. zrušen hřbitov obklopující kostel. Kostel je jednolodní, obdélný, s trojboce uzavřeným presbytářem.
kostel od jihovýchodu
Kostel Nanebevzetí Panny Marie ze 17. stol. stojí uprostřed rozlehlé návsi jen necelých 100 m od hlavní brány zámeckého areálu a tvoří dominantu středu obce. Podle některých zpráv zde po vypovězení z Prahy kázal Jan Hus. Až do 19. stol. byl kolem kostela hřbitov, ohrazený zdí, asi v rozsahu vysázených kaštanů. Po zrušení hřbitova v roce 1858 byla zeď zbořena. Jako vzpomínka na původní hřbitov byl před kostelem vztyčen dřevěný kříž. Dnešní litinový, nechal pořídit zvíkovecký mlynář Josef Reček roku 1886. Na návsi, poblíž kostela ještě stojí barokní socha sv. Františka Xaverského z roku 1733 a nedaleko kostela je i původní barokní fara.

Popis kostela

Kostel je jednolodní, obdélný, s trojboce uzavřeným presbytářem a sakristií na severní straně. Oratoř při jižní straně byla přistavěna až roku 1800 Františkem Hildprandem, tehdejším majitelem panství. Věž je masivní, hranolová na západní straně, zakončená bání. Presbytář a sakristie s valenou klenbou. Loď je plochostropá. Zařízení kostela je převážně z konce 17. stol., oltář z roku 1661, po stranách dnes již bez soch.

L.P. (Kolektiv autorů, Umělecké památky Čech 4, [T/Ž], Academia, 1982, str. 380), 20.3. 2006

Další texty historie