Zřícenina gotického hradu založeného pány z Krašova v r. 1232. V 15. stol. přistavěno rozsáhlé předhradí. Koncem 17. stol. barokně upraven na letní sídlo řeholníků. Po zrušení kláštera v r. 1785 byl hrad ponechán svému osudu.
© Luděk Pitter 10/2005
Zřícenina hradu Krašov zaujímá polohu v chráněné oblasti přírodního parku Hřešihlavy na skalnaté ostrožně nad vtokem Brodeslavského potoka do Berounky nedaleko vesničky Bohy a nebo Všehrdy, odtud je to po modré turistické na hrad 3,5 km. Nejblíže je vlaková stanice Kožlany (asi 12 km po modré). Naprosto jedinečná zřícenina hradu, o kterou se stará místní průvodce a několik partiček lidí. Z hradu je perfektní výhled na údolí Berounky.
21.8. 2010
historie

Hrad založil před rokem 1232 Jetřich z rodu Hroznatovců. V držení pánů z Krašova zůstal až do poloviny 14. století. V 15. a na počátku 16. století jej drželi pánové z Kolovrat. V 16. století byl přestavěn v renesanční zámek. Od druhé poloviny 17. století se stal Krašov majetkem plaského kláštera, který ho pro své potřeby nechal barokně upravit. Po zrušení kláštera roku 1785 rychle zpustl. Okolo roku 1800 byl již zříceninou. V letech 1970–71 probíhal na Krašově archeologický výzkum. Dispozice hradu je dvojdílná, nejstarší podobu předhradí však doposud neznáme. Dvojdílné bylo od počátku i nevelké jádro za enormně mohutným šíjovým příkopem. V přední část jádra, ve které se nacházela čtverhranná cisterna vysekaná do skály, měla zřejmě lehčí opevnění doposud neznámé podoby. Zadní část obtáčela hradba, z níž vedle brány vystupovala nevelká věžice s břitem. V zadní části při straně nad řekou stál malý sálový palác. Plocha…  číst dále

28.5. 2002

Další texty historie

Půdorys místa

Půdorys hradu, Černé zdivo z první pol. 13.století; Křížkované zdivo z 2.pol. 13. století; Tečkovaně - zdivo z 20. století;
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

17.6.2011 18:40 Jaroslav Pošta
Dobrý den všem příznivcům a kamarádům Hradu Krašov.
Dovolte mi prosím, abych vás tak nějak informoval o některých vašich zajímavých diskusích.
Pro začátek : Takzvaná NOCLEHÁRNA NA HRADĚ již opravdu nefunguje. Hrad nesplňuje v žádném případě hygienické podmínky a proto je tato ubytovna oficiálně zrušena. Místnost, ve které se spávalo je čistá, bez postelí, a kromě stolu a lavice tu nic jiného není. Pravdou je, že vás odsud po PŘEDCHOZÍ DOMLUVĚ NIKDO NEVYHODÍ. Kontakty naleznete na stránkách hradu. Vše, co se na hradě děje, je pod přísným dohledem památkového ústavu, takže se dělá pod jejich taktovkou. Akce, pořádáme jako SPOLEK PRO OCHRANU PŘÍRODNÍ REZERVACE A HRADU KRAŠOV. Je třeba si uvědomit, že na hradě není proud, a vše se musí složitě dovézt a hlavně donést na hrad. Prodej občerstvení je povolen pouze o prázdninách a nahlášených termínech. Takže pokud si tam někdo bude chtít dát pivko, musí počítat s tím, že nebude jako z lednice. Ale ani do té konzumace nikoho nenutíme :-) Ohlasů dostáváme opravdu hodně. Některé jsou kladné, jiné bohužel záporné, ale nespokojených návštěvníků je zatím méně nežli těch spokojených. Děláme co můžeme aby hrad zůstal takový, jaký je..... Doba, kdy se to postupně změní se blíží a i mi se budeme muset přizpůsobit památkovému ústavu. Ale na to je času zatím dost. Děkuji všem za kladné ohlasy. Těm jak já říkám remcalům od počítače mohu jen vzkázat, ať si to jdou zkusit :-) Lidí je málo a brigádníků také.... Kdokoliv nám bude chtít jakkoliv pomoct, bude vítán..... Spolek hledá nové členy! Další jsou Informace o člověku který nějaký čas přebýval na hradě. Pan Zuna, nikdy nebyl a nebude členem spolku ! Na hrad byl umístěn pouze dočasně jako hlídač, po dohodě s památkovým ústavem, Policií ČR a Lesy ČR. Jeho působení bylo proti vůli některých členů a již bylo zrušeno ! Informace které on povídal lidem se z 90 procent nezakládaly na pravdě ! Já osobně jsem rád, že je pryč. Pokud se bude chtít někdo na něco zeptat, rád vám odpovím. Naše oficiální stránky jsou www.hradkrasov.cz kde naleznete nejen informace ale i plán pořádaných akcí a vzkazník. Vedení hradu před nějakým časem změnilo svého předsedu. Pan Sokol, dřívější předseda spolku již naším členem není a byl odvolán. Varianta o které jsem se tady také dočetl, že vám hodný pan kastelán dá klíče od hradu, popřeje hezkou dovolenou a za týden si pro ně zase přijede, UŽ SE NIKDY NEBUDE OPAKOVAT ! TAK TO BOHUŽEL NA HRADĚ NECHODÍ . Přeji vám všem Krásné a pohodové léto a těším se na shledanou na hradě, nebo alespoň našich stránkách.
Zdraví vás Jaroslav Pošta
Hudební Agentura Katalog, člen správní rady a kastelán hradu Krašov.....
21.2.2011 13:03 Jita
Krašov je moc příjemné místo nad Berounkou,byla jsem tam jednou s někým kdo tam jezdí každy rok na pánskou jízdu. Je to tam vážně krasné,romantické.
Správce je boží chlap.
Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Bohy