Kostel sv. Vavřince v Kožlanech stojí na východním okraji, mimo jádro městečka. Byl původně gotický, z této doby se dochoval presbytář, barokní podobu získal po požáru roku 1769. Býval obklopen hřbitovem a dodnes je využíván k duchovním účelům.
© Prudký Martin, 12/2011
Graficke pismenko Kožlany jsou dostupné po silnici z Kralovic do Rakovníka a po železnici spojující zmíněná města. Kostel stojí na východním okraji města vedle muzea, bývalé školy.
Prudký Martin , 29.12. 2011

historie

Kostel sv. Vavřince byl postaven v gotickém slohu někdy ve 2. čtvrtině 14. století, kdy byl datován presbytář se žebrovou klenbou. Upravován byl v 70. letech 14. století, ze kdy pocházejí nástěnné malby zobrazující proroky, apoštoly a zemské patrony. První zmínka pochází z roku 1283, kdy se stal farním kostelem. Zničili jej husitští táborité roku 1430. Znovu vybudován byl roku 1563 Týřovskými a barokní podobu dostal po požáru roku 1769.

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv a informační tabule, 29.12. 2011