Pozdně gotický klášterní hrad vystavěný opatem Přibyslavem ve 30.– 40. letech 15. stol. Pozdějšími přestavbami změněn na současnou čtyřkřídlou pravidelnou budovu. Zdevastován využíváním armády do r. 1990.
bývalý hrad Louckého kláštera od jjz.
© Jan P. Štěpánek 07/2009
Zcela přestavěný bývalý středověký klášterní hrad v pozdější prefekturu premonstrátské kanonie kláštera v Louce u Znojma, dnes místní části vlastního okresního města.
Čtyřkřídlý pravidelný komplex obsahující v jádře pozůstatky pozdně gotického hradu se zachoval v jihozápadní části klášterního areálu, ve svahu nad řekou Dyjí.
Na budově se – stejně jako na zbylých částech kláštera – podepsala negativně léta užívání československou armádou, která objekt velmi zdevastovala.

historie

Klášter v Loukách u Znojma založil kníže Konrád II. Ota s manželkou roku 1190. Konrád II. Ota byl údělným znojemským knížetem, který se mocenskými intrikami dostal roku 1189 na český knížecí stolec jako tehdejší nejstarší člen přemyslovského rodu. Poté co opevněný klášter neodolal roku 1425 nájezdu husitů, kteří jej vyplenili a vypálili, započala obnova budov s důrazem na pevnostní složku. Ve 30. až

Jan P. Štěpánek dle M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí - Dodatky, Libri, Praha 2007, 8.7. 2009

popis

Hrad měl pravidelnou čtyřúhlou dispozici mírně lichoběžníkovitého půdorysu situovanou na hraně nízké říční terasy řeky Dyje. Nádvoří hradu bylo sevřeno mezi dvě delší obdélné budovy tvořící severní a jižní fronty hradu. Uprostřed zbylých průčelí byly situovány dvě mohutné hranolové věže. Východní věž, obrácená ke klášteru, měla funkci vstupní brány. Pravděpodobně západní z věží byla

Jihomoravský kraj,  Znojmo  (ZN), Znojmo