Důl Heřmanice

Důl Viktorie, Generalissimus Stalin, Velkodůl Stalin, Rudý říjen
Zlikvidovaný Důl Heřmanice ve stejnojmenné části Ostravy. Původně založen r. 1942 jako Důl Viktorie, později přejmenován na Generalisimus Stali, Velkodůl Stalin a Rudý říjen. Od r. 1993 uzavřen, v r. 1998 zlikvidovány jámové budovy i cenná kozlíková těžní věž. Zachovány administrativní objekty.
místo zaniklé jámy a těžní věže
© Jan P. Štěpánek 09/2011
Graficke pismenko Areál bývalého Dolu Heřmanice v Ostravě-Heřmanicích, při cestě z centra města do Rychvaldu. Z někdejšího rozlehlého areálu se zachovalo minimum – pouze dvě administrativní budovy, zrekultivovaná plocha, kde stávaly hlavní těžní objekty a bývalá halda.
Zachovalé budovy (důlního lékaře a kulturního domu) jsou cenné pro svůj vzhled z 50. let 20. století ve stylu tzv. socialistického realismu s motivy hornictví.

historie

Uhlí bylo v Heřmanicích dobýváno již v první pol. 19. století, avšak ne zcela úspěšně. Jako první vznikl na okraji nedalekého Hrušova Důl Ida (založen r. 1872, dnes areál tzv. heřmanické věznice). Současný Důl Heřmanice vznikl až roku 1942 jako Důl Viktorie. V roce 1946 byl důl rozšířen a přejmenován na Generalisimus Stalin, od roku 1950 na Velkodůl Stalin. Roku 1962 se jméno přeměnilo na Rudý říjen II a v r. 1991 na Heřmanice. Již roku 1973

Jan P. Štěpánek dle informací v místě a webu, 19.9. 2011

61-62 Ostravsko