Poutní kostelík postaven roku 1549 v místech obce Marky. Obec zanikal za třicetileté války, kostelík s poustevnou sloužil do roku 1786, kdy byl zrušen, odsvěcen a přestavěn na myslivnu. Dnes je areál opuštěný a chátrá.
kaple přestavěná na hájovnu
© Milan Caha 09/2009
V místech obce Marky nechal tehdejší majitel vysokochlumeckého panství Ladislav II. starší Popel z Lobkowicz založit kostel. Ten byl vysvěcen na den sv. Marka roku 1549. Kostelík byl velmi skromný, střecha byla pokryta šindelem, podlaha dlážděna cihlami. Presbytář byl pětiboký s oltářem sv. Marka. Kostelík se stal poutním, ke mším pod širým nebem sloužila kamenná kazatelna poblíž kostela. Obec zanikal za třicetileté války, kostelík však zůstal a v 18. století byl opakovaně opravován. Vedle kostelíka byla vybudována poustevna, ve které žil poustevník – správce areálu. Roku 1786 byl za josefinských reforem kostel zrušen, odsvěcen a vybavení bylo rozprodáno. Poté byl adaptován na myslivnu, která byla postupně modernizována. Dnes je i myslivna opuštěna, budova je volně přístupná, vyrabovaná a chátrá. Její původní účel připomíná náznak presbytáře, kamenná kazatelna zazděná do zdi vedlejší budovy a věžička.
Milan Caha (zdroj: různé zdroje na internetu), 7.11. 2009
Středočeský kraj,  Příbram  (PB),