Tvrz ze 13. stol. patřila cisterciáckému klášteru Tintern Minor. Původně kolej laiků pracujících na klášterním statku. Později v pronájmu rodu Barry. V pol. 17. stol. zpustla. Poté součást farmy. V 2. pol. 20. stol. odkoupena státem a zakonzervována.
Tvrz od jihu. Z průčelí vystupuje komín.
Zřícenina tvrze Rathumney stojí v pastvinách u stejnojmenné osady v hrabství Wexford, přibližně 12 km jihovýchodně od města New Ross. Donedávna byla součástí farmy, stojí proto v sousedství opuštěné zemědělské usedlosti. Přístup je možný od silnice R734. Na příjezdové cestě je jednoduchá brána, která se běžně používá v ohradách pro dobytek. Tvrz patří státu, zbytek farmy je nadále v soukromém vlastnictví. Veřejnost má teoreticky nárok na přístup, přímo ve zřícenině je pro návštěvníky informační tabule. Na silnici ale nejsou žádné ukazatele ani parkoviště. Auto je možno zaparkovat přímo před bránou. Angličtina nemá žádné slovo pro tvrz, Rathumney je proto v místní terminologii hradem.
Pavel Semple, 18.9. 2022
popis

Z celé tvrze Rathumney dnes stojí pouze palác s venkovními rozměry 25 x 9 m. Jeho delší osa je ve směru severozápad-jihovýchod. Střední část paláce zaujímal v plné výšce velký sál. Oba konce paláce po stranách velkého sálu byly rozděleny na dvě podlaží. V jižní a severní části interiéru jsou patrné konzoly k uchycení podlah prvního patra. Velký sál a patrně i obě obytné místnosti v prvním patře byly otevřené do podkroví. Příčky mohly být ze dřeva. Střecha byla zapuštěná, obíhala ji poprsní zeď patrně bez ochozu. Na západě k paláci přiléhal obdélný dvůr o rozměrech 38 x 31 m. Obvodové zdi paláce stojí s výjimkou jižního konce v plné výšce. Velký sál byl dlouhý nanejvýš 10 m. Měl dvě veliká okna, jedno v západní a druhé ve východní zdi. Není zde patrný krb, namísto toho mohlo být ve středu sálu ohniště a ve střeše nad ním ventilační otvor. Severně od velkého sálu byla v přízemí chodba, do které se vstupovalo…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: (Irský památkový katalog https://www.archaeology.ie/archaeological-survey-ireland), 18.9. 2022

historie

Vilém Maršál (1146/47-1219), první hrabě z Pembroku (první po obnovení titulu v roce 1199) v roce 1200 cestou z Walesu do Irska málem ztroskotal. Jeho loď úspěšně proplula bouří a zakotvila v zálivu Bannow Bay. Vilém údajně slíbil bohu, že pokud bouři přežije, tak založí nový klášter na místě, kde loď zakotví. U zálivu Bannow Bay proto postavil klášter Tintern Minor de voto (přísahy). Zakládací listina, potvrzená králem Janem Bezzemkem (1199-1216), je sice datovaná do roku 1200, kvůli zdlouhavým majetkovým převodům je ale ve skutečnosti z období let 1207-1213. Mezi majetky nového kláštera je v ní uvedena osada Rathubenei. Jméno je odvozeno z irského Ráth Omna (pevnost stromu). Někdy ve 13. století byl u osady Rathumney postaven dnešní zděný palác. Původně zde mohli mít cisterciáci kolej laiků, kteří pracovali na klášterním statku. Později ve 13. století jej ale dali do pronájmu šlechtě. Některé dnešní zdroje uvádějí Prendergasty…  číst dále

Pavel Semple, zdroj: (B. Colfer, Anglo-Norman Wexford 1169-1400, Arrogant Trespass, Dublin, 2019 a různé internetové zdroje), 18.9. 2022

Irsko, Wexford,