Barokní budova byla postavena jako letní sídlo opatů kláštera Hradisko r. 1762 opatem Pavlem Ferdinandem Václavíkem. Po zániku kláštera využívána jako fara. V interiéru mj. k vidění kachlová kamna z r. 1762 a renesanční kalich z r. 1625. R. 1785 a 1818 fara vyhořela. V l. 1973 a 1998 rekonstruována.
Graficke pismenko Cetkovická fara patří spolu s kostelem sv. Filipa a Jakuba k nejstarším kulturním památkám v obci. Pochází z roku 1762 a byla postavena s původní myšlenkou letního sídla posledního hradišťského opata Pavla Ferdinanda Václavíka. Jedná se o pozdně barokní budovu. Dodnes se dochoval opatův erb, který zdobí vchod do farní budovy. Fara patří do seznamu nemovitých památek chráněných státní památkovou péčí a je k nalezení pod číslem 0422. Na schodišti je pak k vidění obraz sv. Madony se sv. Dominikem. Obraz je dílem neznámého autora a pochází z konce 18. století. Další dva obrazy, pocházející též z ruky neznámého autora, jsou ...
L.H. (podle oficiálních stránek Cetkovic), 23.4. 2011