Hlavní pomník bitvy u Kolína, která proběhla 18. 6. 1757 mezi Křečhoří, Novou Vsí I a Velimí. Byl postaven v letech 1897–9 na návrší západně od Křečhoře podle projektu architekta Václava Weinzettla, sochařskou výzdobu provedl Mořic Černil.
Pomník od jihu
© Ivan Grisa 02/2010
Graficke pismenko Pomník se nachází několik set metrů západně od obce Křečhoř na hraně svahu, zdálky viditelný ze silnice I/12. Z ní lze do Křečhoře odbočit na křižovatce pod osadou Kamhajek (u ní je i autobusová zastávka). Zaparkovat je vhodné u zdejší školky a průchodem mezi evangelickým a bývalým katolickým hřbitovem u kostela přes pole dojít k pomníku (asi 400 m, odbočka žluté značky, která prochází přes další místa, související s bitvou).

Pomník bitvy u Kolína v Křečhoři
    Z iniciativy MUDr. Bedřicha Presla z Jičína, člena Ústředního spolku pro udržování hrobů a pomníků na bojištích z roku 1866 v Čechách, byl zřízen velký pomník bitvy u Kolína, která proběhla více než 100 let před válkou, kterou měl spolek "v referátě": jednalo se o jednu z mála srážek sedmileté války, ve kterých zvítězila vojska podunajské monarchie nad Pruskem. Toto vítězství bylo zásadní pro vypuzení Prusů z Čech a záchranu obléhané

Ivan Grisa, dle informační tabule u pomníku, 8.2. 2010

pomník, památník