vodní nádrž Josefův Důl

Josefodolská přehrada
Vodní nádrž Josefův Důl je přehradní jezero na řece Kamenice. Slouží pro akumulaci a dodávku pitné vody pro Liberecko a Jablonecko. Voda z přehrady je podzemní štolou přiváděna do úpravny vody Bedřichov. Nádrž se nachází v pásmu hygienické ochrany vodního zdroje 1. a 2. stupně. Přístupná je hráz.
Graficke pismenko Josefodolská přehrada byla vybudována na řece Kamenici v letech 1976 - 82 jako zásobárna pitné vody pro města Liberec, Jablonec nad Nisou a okolní obce. Podzemní štolou je propojena s úpravnou v Bedřichově. Rozloha vodní plochy je cca 140 hektarů a hloubka až 40 metrů. V okolí vedou turistické trasy, cyklostezky a Jizerská lyžařská magistrála. Povodím Labe jsou příležitostně organizovány exkurze do těla hráze.
Luděk Draštík, 27.10. 2009

popis

Vodní nádrž Josefův Důl na řece Kamenici se dvěma sypanými hrázemi o celkové délce 720 metrů a výšce 43 metrů leží v nádherném horském prostředí a je dominantou Jizerských hor. Jde o zásobárnu pitné vody pro Jablonecko a Liberecko. Přehrada byla vybudována v letech 1976 - 1982. Investorem byl Vodohospodářský rozvoj a výstavba Praha a projekt zpracoval Hydroprojekt Praha. Stavbu provedly vodní stavby, závod Teplice a dodavatel technologií Sima

vodní plocha
    přehrada