Kostel sloužil potřebám původní obce (dnes Stará Ves). Před rokem 1354 u něj Heník z Valdštejna založil město Vysoké nad Jizerou. Dnešní stavba barokní z let 1725–41, upravená po požárech v 19. století.
Západní průčelí
Vysoké nad Jizerou je specifickým případem horského městečka v dřívější jazykově české části Čech. Rodiště prvního předsedy československé vlády Karla Kramáře nabízí řadu nadstandardních zajímavostí: především zdejší museum s rázovitou exposicí regionální historie, ochotnické divadlo s tradicí, sahající do 19. století, dále pak pozoruhodné řemeslnické provozovny, z nichž je nutno na prvním místě jmenovat pekařství U Krakonoše, které své produkty nabízí přímo za kostelem.
Spojení ze Semil či Rokytnice nad Jizerou umožňuje silnice II/290, parkování je v prostoru obou náměstí bezplatné. Veřejnou dopravu zastupují autobusové linky z obou výše zmíněných měst a Tanvaldu i dálkové spoje z Prahy.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají v neděli od 10.00 (1. a 3. v měsíci od 12.00).

Kostel svaté Kateřiny Alexandrijské ve Vysokém nad Jizerou
    Jako podhradí hradu Nístějka vznikla v horské úžlabině dnešní Stará Ves. Nad ní stál původně dřevěný kostel. U něj založil před rokem 1354 Heník z Valdštejna město Vysoké nad Jizerou. Současná stavba pochází z let 1725–41, zejména předsíň se hlásí k dynamickému baroku, byť zřejmě pochází až z roku 1817. Zajímavostí je, že původní dřevěný kostel byl novým zděným obezděn a až poté zbořen.

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a webové stránky města Vysoké nad Jizerou, 2.10. 2010
    Liberecký kraj,  Semily  (SM), Vysoké nad Jizerou